Η Google φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ένα δραστικό βήμα για να μειώσει τα μηνύματα spam στο πρωτόκολλο RCS.

Δείτε επίσης: Το Gmail αποκλείει email του Outlook ως spam

To RCS πρέπει τελικά να αντικαταστήσει εξ ολοκλήρου τα SMS, καθώς προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία αποστολής μηνυμάτων κειμένου. Αυτή η μετάβαση πρέπει να επιταχυνθεί, μόλις η Apple προσθέσει υποστήριξη για το πρωτόκολλο επικοινωνίας στην εφαρμογή Μηνυμάτων του iPhone αργότερα φέτος. Ωστόσο, το RCS έχει τα δικά του προβλήματα, με τη μη ελεγχόμενη ανεπιθύμητη αλληλογραφία, γνψστή ως spam, να είναι ανάμεσα στα μεγαλύτερα. Σε κάποιο σημείο, η κατάσταση ήταν τόσο άσχημη στην Ινδία, ώστε η Google έπρεπε να απενεργοποιήσει εντελώς τα προωθητικά μηνύματα RCS. Η Google φαίνεται τώρα να είναι αποφασισμένη να κάνει ένα δραστικό βήμα για να μειώσει τα μηνύματα spam και να αποθαρρύνει τους απατεώνες από το να χρησιμοποιούν το RCS.

Η εφαρμογή Google Messages θα εμφανίζει ένα προειδοποιητικό παράθυρο όταν πατάτε σε ένα σύνδεσμο από ένα μήνυμα RCS που λάβατε από άγνωστο αριθμό. Πρέπει να επιλέξετε το πλαίσιο Συνέχεια με πιθανό κίνδυνο και στη μετά Συνέχεια από το παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται, ώστε ο σύνδεσμος να μπορέσει να ανοίξει.

Ο χρήστης @AssembleDebug εντόπισε το χαρακτηριστικό στο Google Messages beta 20240402_01_RCO0 μετά από χειροκίνητη ενεργοποίηση ορισμένων σημαιών, υποδεικνύοντας ότι εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ανάπτυξη και ενδέχεται να μην κυκλοφορήσει σύντομα.

Δείτε ακόμα: Azure Operator Call Protection: Η Microsoft καταπολεμά τις spam κλήσεις

Αν η αναφορά του PiunikaWeb είναι ακριβής, το παράθυρο προειδοποίησης θα εμφανιστεί μόνο όταν πατήσετε σε έναν σύνδεσμο που σας έστειλε άγνωστος αριθμός, ακόμη και σε ομαδική συνομιλία. Δεν θα εμφανιστεί όταν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειάς σας μοιραστεί έναν σύνδεσμο μέσω RCS, εξασφαλίζοντας ότι το προστατευτικό μέτρο δεν γίνεται ενοχλητικό. Το ίδιο παράθυρο επιβεβαίωσης θα εμφανιστεί επίσης για εξωτερικούς συνδέσμους που λαμβάνετε μέσω κανονικών (μη-RCS) κειμένων.

Αν και ριζικό, μια επιπλέον επιβεβαίωση για το άνοιγμα εξωτερικών συνδέσμων από άγνωστους αριθμούς θα καταστήσει το Google Messages πολύ πιο ασφαλές για γενική χρήση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό πριν η Apple προσθέσει υποστήριξη για το RCS στο iPhone, καθώς αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς περισσότερους ανθρώπους να μεταβούν στο νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας.

Προς το παρόν, τα spam μηνύματα από ανεπιθύμητες εταιρείες και απατεώνες έχουν ξεφύγει στο RCS. To μέτρο της Google θα πρέπει να αποτρέψει τις εταιρείες και τους απατεώνες από το να αποστέλλουν RCS spam σε ανθρώπους.

Δείτε επίσης: Google Groups: Σταματά να υποστηρίζει το Usenet για να καταπολεμήσει spam περιεχόμενο

Το πρωτόκολλο RCS, ή Rich Communication Services, είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας που σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά SMS και MMS μηνύματα. Η βασική λειτουργία του είναι να παρέχει πλούσιες υπηρεσίες επικοινωνίας, όπως η αποστολή πολυμέσων, το chat και η δημιουργία ομάδων. Το RCS επιτρέπει στους χρήστες να αποστέλλουν και να λαμβάνουν μηνύματα που περιέχουν εικόνες, βίντεο και ήχο υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, παρέχει επιπρόσθετες λειτουργίες, όπως η δυνατότητα να βλέπετε αν το μήνυμά σας έχει παραδοθεί και αν έχει διαβαστεί. Με το πρωτόκολλο RCS, οι χρήστες μπορούν επίσης να δημιουργούν ομάδες για την αποστολή μηνυμάτων, προσφέροντας μια πιο εμπλουτισμένη εμπειρία επικοινωνίας. Τέλος, το RCS προσφέρει επίσης τη δυνατότητα να κάνετε chat με άλλους χρήστες σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας μια εμπειρία παρόμοια με την επικοινωνία μέσω άλλων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων.

Πηγή: androidpolice