Ένα Μάγναστρο που ονομάζεται XTE J1810-197, και ανακαλύφθηκε το 2003, μόλις ξύπνησε μετά από 10 χρόνια αδράνειας, εκτοξεύοντας ραδιοκύματα. Το 2008, απλά εξαφανίστηκε από το οπτικό μας πεδίο.

Δείτε επίσης: Νεκρό αστέρι επανήλθε στη ζωή, όπως παρατήρησαν αστρονόμοι

Στη συνέχεια, το 2018, ξύπνησε. Μόνο που αυτή τη φορά, υπήρχε κάτι περίεργο σχετικά με την ακτινοβολία που εξέπεμπε.

Τώρα, οι επιστήμονες έχουν αναλύσει αυτά τα ραδιοκύματα σε δύο ξεχωριστές εργασίες και τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά. Αυτές οι ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές χαμηλής συχνότητας συστρέφονται με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί και το αστέρι φαίνεται να ταλαντεύεται.

​”Σε αντίθεση με τα ραδιοσήματα που έχουμε δει από άλλα Μάγναστρα, αυτό εκπέμπει τεράστιες ποσότητες ταχέως μεταβαλλόμενης κυκλικής πόλωσης“, λέει ο αστροφυσικός Marcus Lower του CSIRO στην Αυστραλία, ο οποίος ηγήθηκε της πρώτης εργασίας. “Δεν είχαμε ξαναδεί κάτι τέτοιο“.

Δείτε ακόμα: Το James Webb ίσως εντόπισε τα πρώτα αστέρια του σύμπαντος

Όλα τα αστέρια είναι ξεχωριστά με τον δικό τους τρόπο, αλλά τα Μάγναστρα είναι ίσως τα πιο περίεργα. Είναι πολύ νεαρά αστέρια νετρονίων, τα οποία είναι οι ίδιοι οι κατεστραμμένοι πυρήνες νεκρών αστεριών μεγάλης μάζας που έχουν γίνει σουπερνόβα και έχουν εκτοξεύσει το μεγαλύτερο μέρος του υλικού τους σε μια κολοσσιαία έκρηξη. Ο πυρήνας που παραμένει καταρρέει υπό τη βαρύτητα και είναι πυκνός – έως και 2,3 φορές

τη μάζα του Ήλιου, συμπιεσμένος σε μια σφαίρα πλάτους μόλις 20 χιλιομέτρων.

Μετά από αυτή τη διαδικασία κατάρρευσης, τα αστέρια νετρονίων κατέχουν για λίγο ένα τρελά ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Είναι βασικά τα πιο μαγνητικά πράγματα στο Σύμπαν, με μαγνητικά πεδία 1.000 φορές πιο ισχυρά από ένα κανονικό αστέρι νετρονίων και ένα τετράκις δισεκατομμύριο φορές πιο ισχυρό από αυτό της Γης.

Δείτε επίσης: J0613+52: Ανακαλύφθηκε ιδιαίτερος γαλαξίας χωρίς αστέρια!

Αυτό τους κάνει να συμπεριφέρονται κάπως περίεργα. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συνεχής διελκυστίνδα που διεξάγεται μεταξύ του μαγνητικού πεδίου και της βαρύτητας ενός Μάγναστρου προκαλεί την έκρηξή του σε γιγαντιαίους σεισμούς κατά καιρούς, στέλνοντας εκρήξεις ραδιοκυμάτων που ονομάζουμε γρήγορες ραδιοεκρήξεις. Η πρόσφατη δραστηριότητα, ωστόσο, είναι άνευ προηγουμένου – και θα μπορούσε να προσφέρει νέα εικόνα για αυτά τα μυστηριώδη αστέρια.

Πηγή: sciencealert