Το Whisky είναι μια εφαρμογή που απλοποιεί τη χρήση του Game Porting Toolkit στο Mac σας και μπορεί να ανοίξει έναν θησαυρό από παιχνίδια των Windows στους χρήστες Mac.

Εδώ είναι πώς να το χρησιμοποιήσετε. 

Το Win32 είναι το όνομα της αρχιτεκτονικής που χρησιμοποιείται σε παλιά 32-bit προγράμματα Microsoft Windows από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Το Win32 είχε το δικό του API προγραμματισμού που πλέον δεν τρέχει φυσικά σε μοντέρνες 64-bit εκδόσεις των Windows. 

Το GPTK είναι ένα επίπεδο μετάφρασης που αντιστοιχεί τα APIs των Windows σε διασυνοριακά POSIX APIs τα οποία μπορούν να τρέξουν σε πλήθος λειτουργικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του macOS. 

Η βιβλιοθήκη portal Wine API χρησιμοποιείται από το GPTK για να μεταφράσει τις κλήσεις API των Windows σε κανονικές κλήσεις POSIX (UNIX) API προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν σε περισσότερες πλατφόρμες. Το POSIX είναι ένα UNIX-συμβατό API που εξασφαλίζει ένα μόνο κοινό πρότυπο UI για τον UNIX προγραμματισμό. 

Οι ιδιοκτήτες Intel Mac δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση, καθώς το GPTK απαιτεί ένα Apple Silicon Mac. 

Δείτε επίσης: X: Η σύνδεση με passkeys διαθέσιμη για όλους τους χρήστες iOS

Τι είναι το Whisky;

Το Whisky, από τον Isaac Marovitz, είναι μια συνδυασμένη 3rd party εφαρμογή για το GPTK και τον installer παιχνιδιών. Το Whisky καθιστά ευκολότερη από ποτέ την εγκατάσταση του GPTK και των αγαπημένων σας παιχνιδιών. 

Υπάρχει επίσης ένα εργαλείο γραμμής εντολών (CLI) με το όνομα WhiskyCmd το οποίο σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τα δικά σας “Bottles” για να τρέχουν στην εφαρμογή Terminal του macOS. 

Σκεφτείτε ένα μπουκάλι με ένα περτύλιγμα που περιέχει ένα πρόγραμμα Windows που θέλετε να τρέξετε συν το επιπλέον λογισμικό που χρειάζεται για να εκτελέσετε το πρόγραμμα. 

Το Whisky σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε τα δικά σας μπουκάλια από υποστηριζόμενες εφαρμογές Win32 και άλλα συμβατά προγράμματα. 

Δείτε ακόμα: Δύο νέες απειλές στοχεύουν χρήστες Mac

Εγκατάσταση του Whisky

Για να εγκαταστήσετε το Whisky, μεταβείτε στο getwhisky.app και κάντε κλικ στο Download Latest, το οποίο θα κατεβάσει ένα αρχείο .dmg που περιέχει την εφαρμογή. Διπλό κλικ στο αρχείο .dmg, στη συνέχεια σύρετε την εφαρμογή Whisky από το προσαρτημένο όγκο .dmg στο φάκελο /Applications στον δίσκο εκκίνησης του Mac σας. 

Το Whisky είναι ανοιχτού κώδικα, και υπάρχει ένα αποθετήριο GitHub αν θέλετε να κατεβάσετε τον πηγαίο κώδικα. Το αποθετήριο έχει επίσης ένα πλήρες βιβλίο Whisky, τον κώδικα του ιστοτόπου και μια διακλάδωση του αποθετηρίου του Wine. 

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ότι το Whisky πρέπει να εγκατασταθεί στον φάκελο /Applications στον launch disc (δίσκο εκκίνησης) του Mac σας. Αν προσπαθήσετε να το εκτελέσετε από οποιοδήποτε άλλο μέρος, δεν θα τρέξει. 

Δείτε επίσης: Νέα Έκδοση macOS Sonoma 14.4.1 αφορά Διορθώσεις Ασφαλείας

Πρώτη εκτέλεση

Αφού εγκατασταθεί, κάντε διπλό κλικ στην εφαρμογή Whisky για να την εκτελέσετε. 

Αν δεν έχετε ήδη εγκαταστήσει τον εξομοιωτή Rosetta της Apple ή το GPTK, το Whisky θα εμφανίσει ένα πλαίσιο με ένα κουμπί Next λέγοντας ότι θα τα εγκαταστήσει. Κάντε κλικ στο Next

Η εγκατάσταση του GPTK είναι περίπου 430MB, και σε ένα M2 Mac mini απαιτεί περίπου τρία λεπτά για να εγκατασταθεί. 

Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του GPTK, θα δείτε προσωρινά ένα πράσινο σημάδι επιτυχίας, και στη συνέχεια θα εμφανιστεί το κύριο interface με ένα μόνο κουμπί: + Create Bottle

Μπορείτε να επιστρέψετε οποιαδήποτε στιγμή στον έλεγχο εγκατάστασης στο Whisky επιλέγοντας Whisky->Setup από τη γραμμή μενού στο επάνω μέρος της οθόνης. 

Για να εγκαταστήσετε το εργαλείο WhiskyCmd CLI, επιλέξτε Whisky->Εγκατάσταση Whisky CLI από το μενού του Whisky. Το εργαλείο εγκαθίσταται αθόρυβα χωρίς επιβεβαίωση. 

Δείτε επίσης: Windows 10 KB5036892: Βελτιώσεις και νέες δυνατότητες

Δημιουργία Bottles

Για να δημιουργήσετε ένα νέο Bottle για μια εφαρμογή Win32, κάντε κλικ στο κουμπί + Create Bottle. 

Αφού κάνετε κλικ στο + Create Bottle, δώστε ένα όνομα στο Bottle, την έκδοση των Windows που θέλετε η εφαρμογή να τρέξει, και πού θέλετε να αποθηκευτεί το αποτέλεσμα στο δίσκο. Η προεπιλεγμένη τοποθεσία είναι ~/Library/Containers/Whisky/Bottles. 

Τα Bottles μπορούν να περιέχουν περισσότερα από ένα παιχνίδια ή εφαρμογές. Προς το παρόν, το Whisky υποστηρίζεται τα Windows XP, 7, 8, 8.1 και 10. 

Αφού δημιουργηθεί το Bottle σας, όλα τα Bottles εμφανίζονται στην αριστερή πλευρά του κύριου παραθύρου του Whisky. Η επιλογή οποιουδήποτε Bottle στα αριστερά εμφανίζει πληροφορίες για αυτό στο παράθυρο στα δεξιά. 

Εάν κάνετε κλικ στο κουμπί Browse στη διαδρομή στο νέο φύλλο bottle, το Whisky δημιουργεί ένα νέο φάκελο στην επιλεγμένη τοποθεσία. 

Μέσα στο φάκελο υπάρχει μια ποικιλία αρχείων, από τα οποία το πιο σημαντικό είναι το “drive_c”. Εδώ αποθηκεύονται τα προγράμματα των Windows ως να ήταν στο δίσκο C: ενός PC. 

Το drive_c αντιγράφει τη διάταξη του αρχείου ενός υπολογιστή με φάκελους όπως “Programm Files” και ” Programm Files (x86)”. 

Στη συνέχεια, θα θέλετε να μεταφέρετε οποιεσδήποτε εφαρμογές Win32 .exe θέλετε το Whisky και το GPTK να χρησιμοποιήσει στους φακέλους ” Programm Files ” ή ” Programm Files (x86)” στο drive_c. Αυτή είναι η περιοχή των .exe εφαρμογών στην οποία τα Windows τις αναμένουν να βρίσκονται όταν τρέχουν. 

Για να προσθέσετε μια εφαρμογή Windows Win32 σε ένα Bottle, επιλέξτε πρώτα ένα bottle από τη λίστα στα αριστερά, και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Pin Program. Δώστε του ένα όνομα, και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Browse

Χρησιμοποιώντας το κανονικό φύλλο Άνοιγμα, επιλέξτε μια εφαρμογή Win32 που τοποθετήσατε στο “Πρόγραμμα” ή “Προγράμματα (x86)” στο drive_c που θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάνοντας κλικ στο κουμπί Περιήγηση δίπλα στη “Διαδρομή Προγράμματος:”. Η ιστοσελίδα του Wine έχει μια πλήρη λίστα με παιχνίδια Win32 που υποστηρίζονται. 

Αν η εφαρμογή Win32 που θέλετε να τρέξετε στο GPTK χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα εγκατάστασης, θα πρέπει να αντιγράψετε ολόκληρο τον φάκελο εγκατάστασης Win32 στο drive_c και στη συνέχεια να εκτελέσετε το πρόγραμμα εγκατάστασης από εκεί, και στη συνέχεια να εγκαταστήσετε το πραγματικό παιχνίδι Win32 που θέλετε να τρέξετε. 

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα παιχνίδι Win32 που βρίσκεται σε ένα CD-ROM και χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα εγκατάστασης, θα πρέπει να αντιγράψετε ολόκληρο το περιεχόμενο του CD-ROM στο drive_c πρώτα, και στη συνέχεια να το καρφιτσώσετε από εκεί. 

Είναι δυνατόν να καρφιτσώσετε ένα αρχείο .exe ή εγκατάσταση Win32 από ένα CD-ROM αν έχετε ένα CD-ROM ή DVD-ROM συνδεδεμένο στο Mac σας, αλλά για λόγους αξιοπιστίας, πιθανότατα δεν είναι καλή ιδέα. 

Ορισμένα παλαιότερα παιχνίδια CD-ROM Win32 έχουν αρχεία εγκατάστασης σε αυτά, κάποια δεν έχουν τίποτα πέρα από ένα μόνο .exe και ένα αρχείο .ini που αυτοματοποιεί το .exe όταν το CD-ROM εισάγεται σε ένα PC. 

Μπορείτε να προσπαθήσετε να καρφιτσώσετε Win32 εφαρμογές εκτός παιχνιδιών, αλλά η συμβατότητα σας μπορεί να ποικίλει – αφού τα περισσότερα από τα υποστηριζόμενα παιχνίδια βασίζονται σε 3D APIs όπως το OpenGL, το Vulkan και το Microsoft’s DirectX και Direct3D.

Αφού κάνετε κλικ στο κουμπί Browse στο φύλλο Open Sheet, πλοηγηθείτε στο .exe που θέλετε να καρφιτσώσετε, στη συνέχεια επιλέξτε το κουμπί Open

Όταν το κάνετε, το φύλλο Καρφίτσωμα προσωρινά συμπληρώνει το προεπιλεγμένο όνομα Καρφίτσωμα, και τη διαδρομή προς το .exe. Κάντε τώρα κλικ στο κουμπί Pin

Βρήκαμε ένα μικρό σφάλμα στο Whisky: όταν καρφιτσώνετε το πρώτο πρόγραμμα σας, δεν εμφανίζεται αμέσως στην κορυφή του δεξιού πλαισίου. Πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί Refresh για να εμφανιστεί στη λίστα. 

Μπορείτε να συνεχίσετε να καρφιτσώνετε περισσότερες .exe εφαρμογές χρησιμοποιώντας το κουμπί Pin Programm

Για να δημιουργήσετε ένα άλλο Bottle, κάντε κλικ στο κουμπί “+” στην πάνω δεξιά γωνία του κύριου παραθύρου για να επαναλάβετε τη διαδικασία. 

Τα Bottles είναι ψυχαγωγικά επειδή μπορείτε να δημιουργήσετε όσα θέλετε, και στη συνέχεια να διαμορφώσετε καθένα ξεχωριστά με διαφορετικές ρυθμίσεις χρόνου εκτέλεσης. 

Δείτε επίσης: Το iOS 17.4 προσέφερε σημαντική βελτίωση στα iPhone 12

Προβολή εγκατεστημένων Bottles και διαμορφώσεις

Κάτω από το κουμπί Καρφίτσωμα Προγράμματος υπάρχουν δύο σειρές: Installed Programm και Bottle Configuration

Αν κάνετε κλικ στα Installed Programms, θα λάβετε μια λίστα με όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές .exe. 

Μπορείτε να κινηθείτε πάνω από οποιαδήποτε εφαρμογή στη λίστα με το ποντίκι σας για να την καρφιτσώσετε ή να την αποκαρφιτσώσετε, να αλλάξετε τις ρυθμίσεις της ή να κάνετε κλικ στο κουμπί Play για να την εκτελέσετε. Οι ελέγχοι κατά την αναστολή υποδεικνύουν επίσης εάν ένα συγκεκριμένο .exe είναι 32-bit ή όχι. 

Αν κάνετε κλικ αντί για αυτό στο κουμπί Bottle Configuration, λαμβάνετε μια λίστα με τις ρυθμίσεις του Wine για το επιλεγμένο Bottle. Εδώ μπορείτε να δείτε πληροφορίες και να ορίσετε επιλογές όπως η έκδοση των Windows, το Retina mode, το κλιμάκωση και οι επιλογές Metal και DXVK. 

Το DXVK είναι ένα επίπεδο μετάφρασης Vulkan για τις εκδόσεις Direct3D 9 έως 11 στο Linux, για χρήση με το Wine. 

Στο παράθυρο Διαμόρφωση Bottle, υπάρχουν επίσης κουμπιά για τo Wine Configuration, το Άνοιγμα του Επεξεργαστή Καταχωρήσεων Windows και το άνοιγμα του Πίνακα Ελέγχου του Wine. 

Αυτό είναι πολύ ψυχαγωγικό επειδή αν κάνετε κλικ στα κουμπιά Open Wine Configuration ή Open Registry Editor, θα δείτε αυτές τις εφαρμογές να ανοίγουν αμέσως σε παράθυρα Win32 ακριβώς όπως αν ήταν σε λειτουργία Windows – αλλά ακριβώς στο Desktop του Mac σας: 

Δείτε ακόμα: Πότε να περιμένετε την κυκλοφορία ενός νέου Apple TV

Λίγα άλλα εργαλεία

Υπάρχουν μερικά άλλα στοιχεία μενού που πρέπει να γνωρίζετε στο Whisky: 

Στο μενού File χρησιμοποιήστε την εντολή Import Bottle για να εισαγάγετε υπάρχοντα Bottles χωρίς να χρειάζεται να περάσετε ξανά από όλη τη διαδικασία εγκατάστασης για κάθε εφαρμογή. 

Επίσης στο μενού File είναι το μενού Open Logs Folder (Command-L) που βρίσκεται στο ~/Library.Logs/com.isaacmarovitz.Whisky. Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα αρχεία καταγραφής του Whisky σε μορφή απλού κειμένου. 

Το File->Kill all Bottles τερματίζει όλες τις τρέχουσες Win32 εφαρμογές που αποθηκεύονται στα Bottles, αλλά τις αφήνει ανέπαφες στο κύριο παράθυρο. 

Επίσης, υπάρχει ένα στοιχείο μενού File->Clear Shader Caches που καθαρίζει οποιαδήποτε κοινόχρηστα προσωρινά αρχεία από προηγούμενες εκτελέσεις εφαρμογών. 

Στο κάτω μέρος του κύριου παραθύρου του Whisky υπάρχουν μερικά άλλα κουμπιά: ένα για το άνοιγμα του φακέλου c_drive απευθείας στο Finder, ένα για την εκτέλεση των Winetricks (σύντομα προγράμματα χρηστικότητας για το Wine), και ένα κουμπί που απλώς επισημαίνεται ως Run το οποίο σάς επιτρέπει να εκτελέσετε ένα .exe χωρίς να το καρφιτσώσετε πρώτα. 

Δείτε επίσης: Η Apple διδάσκει ένα σύστημα AI να καταλαβαίνει τις οθόνες εφαρμογών

Εκτέλεση εφαρμογών Win32

Τέλος, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εφαρμογές που έχουν διαμορφωθεί και καρφιτσωθεί, είναι καιρός να τρέξετε μία από αυτές. Για να το κάνετε αυτό, απλά κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιό της στην κορυφή του κύριου παραθύρου του Whisky. 

Αν είναι η πρώτη εφαρμογή Wine που τρέχετε, μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να ξεκινήσει, οπότε να είστε υπομονετικοί. 

Να θυμάστε ότι όταν εκτελείτε μια εφαρμογή στο Whisky/GPTK δεν χρησιμοποιείτε έναν εξομοιωτή: οι εφαρμογές Win32 τρέχουν φυσικά ως αυτόνομες εφαρμογές ακριβώς όπως αν εκτελούσατε οποιαδήποτε εφαρμογή για Mac. Το Wine κάνει όλη τη μαγεία της μετάφρασης των κλήσεων API του Win32 σε POSIX, οι οποίες μεταφράζονται σε native APIs στο Mac. 

Σε περισσότερες περιπτώσεις, είναι ομαλό. 

Τρέξτε εφαρμογές Win32 που τρέχουν φυσικά στο macOS. 

Μια εφαρμογή Win32 που τρέχει φυσικά στο macOS Sonoma

Σχεδιασμός και τεκμηρίωση

Το Whisky είναι μια εξαιρετική εφαρμογή, παρά τα λίγα μικρά του σφάλματα. Ο Marovitz έχει διαθέσει χρόνο για να σκεφτεί τα πάντα προσεκτικά. 

Η εφαρμογή είναι απλή και κομψή. Είναι εύκολο να τη χρησιμοποιήσετε και δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα στο να εντοπίσετε και να βρείτε γρήγορα τα πάντα. 

Το UI του Whisky χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά για να το μάθετε. Οι ωραίες μικρές λεπτομέρειες όπως τα κουμπιά για το άνοιγμα φακέλων ή το να τερματίσετε όλες τις εκτελούμενες εφαρμογές Win32 εξοικονομούν χρόνο. 

Όσον αφορά τη διαμόρφωση και την εγκατάσταση, το Whisky προχωράει τη διαδικασία εγκατάστασης του GPTK πολύ μπροστά σε σύγκριση με προηγούμενες λύσεις εγκατάστασης. Με το Whisky δεν υπάρχει χειροκίνητη ρύθμιση – απλώς κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο και όλα εγκαθίστανται σε ένα βήμα – ακόμα και το Rosetta αν δεν το έχετε. 

Επίσης αξιοσημείωτη είναι και η ιστοσελίδα του Whisky ίδια. Σε μια εποχή πληροφοριακής υπερφόρτωσης, η ιστοσελίδα είναι καθαρή, ελάχιστη, απλή και σύντομη – κάτι που πολλές άλλες ιστοσελίδες θα μπορούσαν να μάθουν. 

Για να πάρετε μια γρήγορη οδηγία για το Whisky, κάντε κλικ στο μικρό εικονίδιο σημειώσεων στην πάνω δεξιά γωνία της αρχικής σελίδας του Whisky. Αυτό σας πηγαίνει στην τεκμηρίωση του Whisky, η οποία περιλαμβάνει μόλις έξι ενότητες, συμπεριλαμβανομένου ενός οδηγού, συνηθισμένων προβλημάτων, πώς να χρησιμοποιήσετε το WhiskyCmd, υποστήριξη παιχνιδιών και μια συζήτηση για το Whisky έναντι της παρόμοιας εφαρμογής CrossOver από την CodeWeavers. 

Το Whisky δεν κάνει όλα όσα κάνει το CrossOver. Αλλά το Whisky είναι δωρεάν και είναι πολύ πιο απλό και εύκολο στη ρύθμιση και χρήση. 

Κάθε λάτρης των ρετρό παιχνιδιών θα θέλει το Whisky για τη συλλογή των κλασικών παιχνιδιών του. 

Πηγή: appleinsider