Το Instagram αναπτύσσει εργαλεία για την καταπολέμηση του διαδικτυακού σεξουαλικού εκβιασμού και την προστασία των νεαρών χρηστών, θολώνοντας αυτόματα γυμνές φωτογραφίες στα άμεσα μηνύματα.

Η πλατφόρμα ανέφερε ότι δοκιμάζει τις νέες δυνατότητες στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την καταπολέμηση των σεξουαλικών απατών και άλλων μορφών απάτης που κάνουν “κατάχρηση εικόνων”. Στόχος είναι να δυσκολέψει την επικοινωνία εγκληματιών με εφήβους.

Ο σεξουαλικός εκβιασμός (sextortion) περιλαμβάνει την καταπίεση ενός ατόμου, ώστε να στείλει ακατάλληλες φωτογραφίες στο Διαδίκτυο. Στη συνέχεια, οι απατεώνες απειλούν ότι θα δημοσιοποιήσουν τις γυμνές φωτογραφίες εάν το θύμα δεν πληρώσει χρήματα ή δεν προβεί σε άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες.

Δείτε επίσης: Το TikTok ετοιμάζει την εφαρμογή “ανταγωνιστή” του Instagram

Πρόσφατα, ανακαλύφθηκαν δύο Νιγηριανοί αδερφοί που εκβίαζαν σεξουαλικά εφήβους και νεαρούς άνδρες στο Μίσιγκαν. Ένα από τα θύματα αυτοκτόνησε.

Το Instagram, όπως και άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες, έχουν κατηγορηθεί για ανεπαρκή προστασία των νέων. Κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία νωρίτερα φέτος, ο Mark Zuckerberg, ιδιοκτήτης του Instagram, ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς θυμάτων σεξουαλικού εκβιασμού.

Η Meta κατέχει κι άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το Facebook και το WhatsApp, αλλά το θάμπωμα σε γυμνές φωτογραφίες δεν θα προστεθεί στα μηνύματα αυτών των πλατφορμών (μόνο στο Instagram).

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν συχνά τα άμεσα μηνύματα των πλατφορμών για να επικοινωνήσουν με τα θύματα και να ζητήσουν ακατάλληλες φωτογραφίες.

Δείτε επίσης: Instagram: Οι 8 πιο συνηθισμένες απάτες και τρόποι προστασίας

Η λειτουργία έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να προστατεύει τους ανθρώπους από το να δουν ανεπιθύμητο γυμνό περιεχόμενο στα DM τους, αλλά και για να τους προστατεύει από απατεώνες που μπορεί να στέλνουν γυμνές εικόνες για να ξεγελάσουν τους ανθρώπους να στείλουν τις δικές τους εικόνες σε αντάλλαγμα“, ανέφερε το Instagram.

Η λειτουργία θα ενεργοποιηθεί από προεπιλογή παγκοσμίως για εφήβους κάτω των 18 ετών. Η πλατφόρμα θα ενθαρρύνει και τους ενήλικες χρήστες να την ενεργοποιήσουν.

Οι εικόνες με γυμνό θα θολώνονται με μια προειδοποίηση. Θα έχουν επίσης μια επιλογή αποκλεισμού του αποστολέα και αναφοράς της συνομιλίας.

Τα άτομα που προσπαθούν να στείλουν τέτοιες φωτογραφίες, θα λαμβάνουν μια ειδοποίηση που θα τους λέει να είναι προσεκτικοί όταν στέλνουν “ευαίσθητες φωτογραφίες”. Θα μπορούν, επίσης, να αναιρέσουν την αποστολή των φωτογραφιών εάν αλλάξουν γνώμη, αλλά υπάρχει πιθανότητα να έχει δει ήδη κάποιος τις φωτογραφίες.

Το Instagram είπε, ακόμα, ότι εργάζεται σε τεχνολογία που θα εντοπίζει λογαριασμούς που θα μπορούσαν να εμπλέκονται σε απάτες σεξουαλικού εκβιασμού.

Δείτε επίσης: Πώς να κανονίσετε γρήγορα, ραντεβού στο Instagram

Επιπλέον, για να γίνει πιο δύσκολη η επικοινωνία των απατεώνων με τους εφήβους, μπορεί να αφαιρεθεί το κουμπί “message” στο προφίλ των εφήβων ώστε να μην επικοινωνούν με πιθανούς λογαριασμούς εκβιαστών (ακόμα κι αν ακολουθούν ήδη ο ένας τον άλλον).

Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την εμπειρία των χρηστών με διάφορους τρόπους. Το θάμπωμα των γυμνών φωτογραφιών στα άμεσα μηνύματα του Instagram θα προσφέρει μια επιπλέον στρώση προστασίας από ακατάλληλο περιεχόμενο. Αυτό μπορεί να κάνει την πλατφόρμα πιο ασφαλή και φιλική προς το χρήστη.

Το Instagram θέλει να δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τους νεότερους χρήστες. Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερους γονείς να επιτρέψουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιήσουν το Instagram, αυξάνοντας έτσι την γενική χρήση της πλατφόρμας.

Η καταπολέμηση του σεξουαλικού εκβιασμού, μέσω της πλατφόρμας, θα μπορούσε να βελτιώσει την εμπειρία όλων των χρηστών, καθώς θα δημιουργηθεί ένα πιο θετικό και σεβαστικό περιβάλλον. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την αίσθηση της κοινότητας και να ενθαρρύνει την πιο θετική αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών.

Πηγή: abcnews.go.com