Το chatbot AI (τεχνητής νοημοσύνης) του X, Grok, έχει σχεδιαστεί ως μια προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που αναλύει τις δημοσιεύσεις της πλατφόρμας για να παρουσιάζει περιληπτικές ειδήσεις.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, οι αδυναμίες του Grok ήρθαν για άλλη μια φορά στο φως, αφού το chatbot έκανε μια σοβαρή παρανόηση και εσφαλμένα κατηγόρησε έναν διάσημο παίκτη του NBA για εγκληματική πράξη βανδαλισμού.

Δείτε ακόμη: Elon Musk: Το Grok AI θα είναι σύντομα διαθέσιμο σε χρήστες Premium στο X

“Ο Klay Thompson εμπλέκεται σε ασυνήθιστη περίπτωση βανδαλισμού με τούβλα”, αναφέρει ο τίτλος μιας δημοσίευσης του Grok στην ενότητα trending του X (πρώην Twitter), που έχει προκαλέσει συζητήσεις. Κάτω από αυτό τον τίτλο, το Grok παρουσιάζει περαιτέρω λεπτομέρειες, ενισχύοντας την αναφορά του στο επίμαχο συμβάν.

Σε ένα ασυνήθιστο συμβάν, ο διάσημος αστέρας του NBA, Klay Thompson, έχει κατηγορηθεί για τον βανδαλισμό αρκετών κατοικιών στο Σακραμέντο, χρησιμοποιώντας τούβλα. Οι αρχές αναλύουν τα γεγονότα, καθώς πολλοί κάτοικοι ανέφεραν ζημιές στα σπίτια τους, με τα παράθυρα να έχουν καταστραφεί από τα τούβλα. Μέχρι στιγμής, ο Klay Thompson δεν έχει προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τις κατηγορίες. Αυτά τα περιστατικά έχουν σοκάρει την τοπική κοινότητα, αν και δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Το μοτίβο πίσω από τον φερόμενο βανδαλισμό παραμένει άγνωστο.

Το Grok φαίνεται να μπερδεύει έναν κοινό μπασκετικό όρο, σύμφωνα με τον οποίο οι παίκτες λένε ότι ρίχνουν «τούβλα» όταν αποτυγχάνουν να βάλουν καλάθι, με τη μπάλα να μην αγγίζει καν (το καλάθι). Σύμφωνα με το SF Gate, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα πρώτα μέσα που αποκάλυψε το λάθος του Grok, ο Klay Thompson βίωσε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην καριέρα του στο μπάσκετ, αστοχώντας σε κάθε προσπάθειά του κατά τη διάρκεια του συγκλονιστικού τελευταίου αγώνα του με τους Golden State Warriors.

Σε μικρέςγραμμές κάτω από την αναφορά του Grok, υπάρχει μια δήλωση αποποίησης ευθύνης που αναφέρει: “Το Grok αποτελεί μια πρώιμη δυνατότητα και ενδέχεται να παρουσιάζει ανακρίβειες. Παρακαλούμε ελέγξτε τις πληροφορίες που παρέχει“.

Διαβάστε περισσότερα: Grok: Ο ανταγωνιστής του ChatGPT έρχεται στους χρήστες του X Premium+

Αντί να ελέγξουν τις δηλώσεις του Grok, φαίνεται ότι οι χρήστες του X – ακολουθώντας το κλασσικό χιουμοριστικό στυλ της πλατφόρμας – επέλεξαν να ενισχύσουν την παραπληροφόρηση που διαδίδει ο Grok. Στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση, ορισμένοι χρήστες του X, φίλοι του ΝΒΑ, προσθέτουν ψεύτικα στοιχεία για θύματα, χρησιμοποιώντας την ίδια χιουμοριστική δομή για να πείσουν το Grok ότι «πολλά άτομα ανέφεραν ζημιές στα σπίτια τους». Αυτά τα χιουμοριστικά σχόλια κατάφεραν να κεντρίσουν την προσοχή εκατομμυρίων ανθρώπων, λαμβάνοντας εκτεταμένη προβολή.

Πηγή: arstechnica.com