Την Κυριακή, η Υπουργός Εμπορίου, Gina Raimondo, υποτίμησε τη σημασία της πρόσφατης ανακοίνωσης της Huawei Technologies για την αποκάλυψη ενός νέου microchip, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ διατηρούν σημαντικό προβάδισμα απ’ότι η Κίνα στον τομέα της τεχνολογίας.

Τα σχόλια που έγιναν στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS News συνάδουν με την άποψη του Υπουργού Εμπορίου, ότι οι περιορισμοί της διοίκησης Biden στις πωλήσεις chip στην Κίνα αποδίδουν. Αυτό συμβαίνει παρά την παρουσία ενός προηγμένου chip που κατασκευάστηκε στην Κίνα και χρησιμοποιήθηκε σε ένα κινητό τηλέφωνο της Huawei το προηγούμενο έτος.

«Βρίσκεται σημαντικά πίσω σε σύγκριση με ό,τι διαθέτουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαθέτουμε τους πλέον προηγμένους ημιαγωγούς παγκοσμίως, σε αντίθεση με την Κίνα. Έχουμε ξεπεράσει την Κίνα σε αυτό τον τομέα», είπε η Raimondo στη συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Nvidia Hynix: Επενδύει 3,87 δισ. $ σε εγκαταστάσεις chip στις ΗΠΑ

Βρισκόμενη στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ, η Huawei κατάφερε να λανσάρει τον Αύγουστο το εντυπωσιακό smartphone Mate 60 Pro, εξοπλισμένο με ένα chip που υποστηρίζει την τεχνολογία 5G. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, ιδιαίτερα δεδομένων των συνθηκών που δημιούργησαν οι αυστηροί έλεγχοι εξαγωγών από τις ΗΠΑ στα τέλη του 2022. Η κυκλοφορία του τηλεφώνου συνέπεσε με την επίσκεψη του Raimondo στην Κίνα, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός.

Πριν την αναχώρηση, αποκαλύφθηκε ότι το email της Raimondo είχε παραβιαστεί από χάκερς που είχαν διασυνδέσεις με την Κίνα.

«Έχω την πλήρη προσοχή τους», δήλωσε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλίσουν την εθνική ασφάλεια και να προστατεύσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Υπουργείου Εμπορίου, ο συνεργάτης της Huawei, η εταιρεία κατασκευής chip SMIC, φέρεται να παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία προμηθεύοντας την κινέζικη εταιρεία κατασκευής τηλεφώνων με ένα προηγμένο chip.

Μετά την κυκλοφορία του Mate 60 Pro, οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις περιοριστικές τους πολιτικές, εφαρμόζοντας αυστηρότερους περιορισμούς στις πωλήσεις προηγμένων ημιαγωγών στην Κίνα.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τις πολιτικές, τις οποίες απαιτούν από εταιρείες να λαμβάνουν άδειες για την πώληση προϊόντων με προηγμένης τεχνολογίας chip, σχεδιασμένα στις ΗΠΑ, σε χώρες που θεωρούνται αντίπαλοι.

Πολλές αμερικανικές εταιρείες παραγωγής chip, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, έχουν εκφράσει επίσης την ανησυχία τους για τον κίνδυνο να χάσουν την πρόσβαση στην κινέζικη αγορά.

Η Gina Raimondo ανέφερε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον στην εμπορική ανταλλαγή με την Κίνα σε μια ευρεία γκάμα αγαθών και υπηρεσιών». Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη για προσοχή στις τεχνολογίες που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την εθνική ασφάλεια.

Ο παγκόσμιος αγώνας τσιπ εντάθηκε μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, προκαλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους όπως η Ολλανδία και η Ιαπωνία να ενισχύσουν τους ελέγχους των εξαγωγών προηγμένης τεχνολογίας. Το CNBC ανέφερε προηγουμένως ότι η Ρωσία απέκτησε προηγμένη δυτική τεχνολογία μέσω ενδιάμεσων χωρών όπως η Κίνα.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές μας έχουν επηρεάσει σημαντικά τη δυνατότητα της Ρωσίας να διεξάγει τον πόλεμο, καθιστώντας τη διαδικασία πιο περίπλοκη», δήλωσε η Raimondo. Παρόλα αυτά, αναγνώρισε ότι η Ρωσία έχει καταφέρει να εντοπίσει κάποιες εναλλακτικές πηγές για chip.

Το Υπουργείο Εμπορίου έχει επιμεληθεί την εφαρμογή του νόμου chips, διαχειριζόμενο σχεδόν 53 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια της κυβέρνησης Biden. Στόχος είναι η ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας ημιαγωγών των ΗΠΑ και η αντιμετώπιση ανταγωνιστών όπως η Κίνα.

Δείτε περισσότερα: ASML: Η ζήτηση για προηγμένες μηχανές παραγωγής chip μειώνεται

Τις τελευταίες εβδομάδες, διατέθηκαν δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και δάνεια προς τους κορυφαίους κατασκευαστές chip, όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., η Samsung Electronics και η Micron Technology, με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγικής τους ικανότητας εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Gina Raimondo δήλωσε πρόσφατα στο CNBC ότι όλα τα κονδύλια επιχορήγησης που έχουν εκχωρηθεί μέσω του νόμου CHIPS θα έχουν διανεμηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: cnbc.com