Ένα νέο Trojan που κυκλοφορεί στο Facebook, από την εβδομάδα που μας πέρασε,  κατάφερε να διαδοθεί σε περισσότερους από 110.000 χρήστες μέσα σε μόλις δύο ημέρες, αναφέρει ερευνητής ασφαλείας. Αυτό έγινε τοποθετώντας tags σε φίλους των λογαριασμών των θυμάτων σε post που οδηγούσε σε ένα υποτιθέμενο βίντεο. Η μέθοδος αυτή scam δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά, αλλά τελευταίως έχει αυξηθεί η συχνότητα χρησιμοποίησής της.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η Bitdefender , μια εταιρεία λογισμικού αντιμετώπισης ιών στη Ρουμανία, δημοσίευσε μια ανάλυση της εν λόγω απάτης, όπου 20 φίλοι του θύματος έγιναν tag στο ψεύτικο post, ώστε να γίνουν δόλωμα για άλλους χρήστες. Σε λιγότερο από μία ώρα, το Post είχε διαδοθεί σε περισσότερο από 5.000 λογαριασμούς.

Πατώντας στο μήνυμα, ο χρήστης θα πήγαινε σε μια σελίδα όπου θα μπορούσε να δει ένα preview κάποιου βίντεο ενήλικων. Αυτό θα σταματούσε μετά από λίγα δευτερόλεπτα, προτρέποντας αρχικά στο θεατή να κατεβάσει ένα κακόβουλο αρχείο που ισχυρίζεται ότι να είναι μια ενημερωμένη έκδοση για το Flash Player

, ώστε να δει το υπόλοιπο του κλιπ. Στη συνέχεια η διαδικασία λήψης ξεκινά αυτόματα.

Ο Mohammad Reza Faghani, ανακάλυψε μια παρόμοια απάτη, και σύμφωνα με τις πληροφορίες του, ο αριθμός των θυμάτων είναι σε άνοδο.

Τη Πέμπτη κυκλοφόρησε ένα report, αναφέροντας ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου πίσω από αυτό το Trojan, βασίζονται σε μία πιο επιθετική μέθοδο διανομής, την οποία ο ερευνητής ονομάζει «Μαγνήτης», όπου οι φίλοι των φίλων του θύματος, μπορούν επίσης να δουν το κακόβουλο post. Σε προηγούμενες περιπτώσεις, το αρχικό θύμα θα έστελνε το post στους φίλους του, και μόνο αν είχαν πατήσει στο post θα μπορούσε αυτό να διαδοθεί και στις επαφές τους.

Μια σύντομη ανάλυση του κακόβουλου script, δείχνει ότι η ψεύτικη ενημέρωση για την έκδοση του Flash Player φέρνει ένα σύνολο εκτελέσιμων αρχείων (chromium.exe, wget.exe, arsiv.exe, verclsid.exe), για εγκατάσταση στο σύστημα.

Ευτυχώς, προς το παρόν τουλάχιστον, αρκετά anti-virus προγράμματα μπορούν να ανιχνεύσουν το malware και να εμποδίσουν τη μόλυνση του συστήματος.