Έπειτα από μερικές καθυστερήσεις, η NASA ανακοίνωσε επίσημα, ότι το ελικόπτερο Ingenuity είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση στον πλανήτη Άρη σήμερα.

Δείτε επίσης: Ingenuity: Το ελικόπτερο της NASA προσγειώθηκε με επιτυχία στον Άρη

Η εταιρεία σκοπεύει να απογειώσει το ελικόπτερο Ingenuity στην ατμόσφαιρα του Άρη, περίπου στις 10:30 π.μ. ώρα Ευρώπης, σηματοδοτώντας την πρώτη, ελεγχόμενη πτήση αεροσκάφους σε άλλο πλανήτη.

Το ελικόπτερο ζυγίζει τέσσερα κιλά και προσγειώθηκε στον πλανήτη Άρη με το Perseverance rover τον Φεβρουάριο, ώστε να δοκιμάσει τις συνθήκες πτήσης στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, η οποία είναι πιο κρύα και έχει διαφορετικά επίπεδα βαρύτητας από τη Γη.

Δείτε ακόμα: Το ελικόπτερο Ingenuity της NASA επιβίωσε την πρώτη του νύχτα στον Άρη

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση αναμένεται να περιλαμβάνει μία αιώρηση του ελικοπτέρου σε μία απόσταση περίπου 10 μέτρων από το έδαφος, σύμφωνα με τη NASA.

Η πτήση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 11 Απριλίου, ωστόσο η εταιρεία αναγκάστηκε να την αναβάλει για μερικές μέρες, καθώς οι μηχανικοί της έκαναν ελέγχους στο ελικόπτερο ενώ και το λογισμικό του χρειάστηκε ενημέρωση πριν από την πραγματοποίηση τη πτήσης.

Δείτε επίσης: Το Ingenuity της NASA τράβηξε την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία του Άρη

Η NASA είπε ότι θα πραγματοποιηθούν κι άλλες δοκιμές πτήσεων, οι οποίες θα καταγραφούν μέσω κάμερας υψηλής ευκρίνειας από το Perseverance rover.

Το Perseverance rover θα παρέχει υποστήριξη κατά τη διάρκεια των πτητικών λειτουργιών, θα κάνει λήψη φωτογραφιών, συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων ενώ φιλοξενεί και το σταθμό βάσης που επιτρέπει στο ελικόπτερο να επικοινωνεί με τους ελεγκτές της αποστολής στη Γη“, ανέφερε η διαστημική εταιρεία σε δήλωσή της.

Η πτήση θα μεταδοθεί ζωντανά στον ιστότοπο της NASA, καθώς και στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όταν τα δεδομένα από την πτήση φτάσουν στη Γη. Εάν ενδιαφέρεστε να την παρακολουθήσετε επισκεφτείτε το ακόλουθο σύνδεσμο.