Εκτοξεύεται σήμερα ένας πύραυλος της NASA ο οποίος είναι γεμάτος με επιστημονικά πειράματα που δημιούργησαν φοιτητές και ορισμένοι κάτοικοι της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ ενδέχεται να μπορούν να τον δουν live.

Δείτε επίσης: Hubble NASA: Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη γαλαξιών χωρίς σκοτεινή ύλη

Ο πύραυλος Terrier-Improved Orion έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση από τις 8 π.μ. μέχρι και τις 10 π.μ. EDT. Δεκάδες πειράματα, που δημιουργήθηκαν από φοιτητές στις ΗΠΑ, θα εκτοξευθούν πάνω στον πύραυλο επιστημονικής έρευνας ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος RockOn!.

Η NASA είπε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύεται θα πετάξει τα πειράματα σε υψόμετρο πάνω από 70 μίλια. Τα πειράματα στη συνέχεια θα προσγειωθούν στον Ατλαντικό Ωκεανό όπου ένα σκάφος θα τα ανακτήσει.

Δείτε επίσης: NASA: Η Γη απορροφά μία «άνευ προηγουμένου» ποσότητα θερμότητας

Τα πειράματα θα μετρήσουν πράγματα όπως η επιτάχυνση, η πίεση, η θερμοκρασία και ακτινοβολία.

Η εκτόξευση ήταν να πραγματοποιηθεί χθες ημέρα Πέμπτη και αναβλήθηκε λόγω θαλασσοταραχών, καθώς τα ασταθή νερά θα μπορούσαν να δυσκολέψουν το προσωπικό της NASA να επαναλάβει τα πειράματα.

Η διαστημική υπηρεσία είπε ότι η εκτόξευση πυραύλων θα πρέπει να είναι ορατή από την ανατολική ακτή της Βιρτζίνια και το Μέριλαντ και το νότιο Ντελαγουέρ.

Για όσους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν αυτοπροσώπως την εκτόξευση καθώς δεν μένουν στην περιοχή, η NASA κάνει ένα live streaming στο κανάλι της στο YouTube που ονομάζεται NASAWallops.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα RockOn! έλαβαν οδηγίες για το πώς έπρεπε να διαμορφώσουν ένα επιστημονικό payload για έναν πύραυλο. Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, μπορούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν στην πιο περίπλοκη πρωτοβουλία RockSat-C.

Δείτε επίσης: Αφροδίτη: NASA, ESA και JAXA θα ανακαλύψουν τα μυστικά του πλανήτη;

Ο Chris Koehler, διευθυντής της Colorado Space Grant Consortium, δήλωσε ότι οι μαθητές συνήθως συμμετέχουν στην πτήση Wallops της NASA για να μάθουν για πειράματα που σχετίζονται με το διάστημα και τους πυραύλους, αλλά ότι φέτος το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά λόγω του COVID-19.

Το RockOn! φέτος είχε 102 συμμετέχοντες, στους οποίους στάλθηκαν τα υλικά για να συμμετάσχουν στο εργαστήριο και να δημιουργήσουν τα πειράματά τους.

Πηγή πληροφοριών: newsweek.com