Δεν πέφτω στη παγίδα Black Friday; Ξεκινώντας, θα πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στις περιγραφές των προϊόντων και να μην εντυπωσιαζόμαστε από τον ύπουλο συνδυασμό: Επωνυμία κατασκευαστή (brand) και μια μειωμένη τιμή.

Το Black Friday από ημέρα εκπτώσεων έχει γίνει εβδομάδα ή ακόμα και μήνας εκπτώσεων. Το λεζάντα “Black Friday Εκπτώσεις” μοστράρει σε όλες σχεδόν τις βιτρίνες καταστημάτων ενώ άπειρα emails και μηνύματα στο κινητό μας τις τελευταίες μέρες μας έχουν κάνει να μετανιώνουμε που δώσαμε  το κινητό μας τηλέφωνά σε κατάστημα τα οποία αυτές τις μέρες μας βομβαρδίζει με τις “Σούπερ εκπτώσεις τους”.

Δείτε Ακόμα: Τα πιο επικίνδυνα social media challenges και οι τραγικές συνέπειές τους!

Black Friday λάπτοπ αγορά; Δεν πέφτω στη παγίδα Black Friday!

Το Black Friday αποτελεί ένα ψέμα και μια διαφημιστική στρατηγική πολλών εταιρειών. Ναι, ίσως υπάρχουν εκεί έξω μερικά καταστήματα που όντως αντιπροσωπεύουν με τις τιμές τους την αμερικανική αυτή μόδα αλλά -ας μην ξεχνιόμαστε- δεν είμαστε στην Αμερική, αντ’ αυτού ακολουθούμε το έθιμο τους και πολλές φορές με μεγάλη αποτυχία. Είναι δύσκολο να κρίνουμε πότε ένα κατάστημα έχει όντως μειωμένες τιμές ή απλά μας ξεγελά. Και όταν αναφερόμαστε σε είδη τεχνολογίας, μια λανθασμένη αγορά θεωρείται σχεδόν δεδομένη, αν δεν έχουμε κάνει την δική προσωπική έρευνα πριν απευθυνθούμε σε ένα κατάστημα. Πως, λοιπόν, θα αποφύγουμε τις ανούσιες αγορές τεχνολογικών gadgets ή μάλλον για να μην αδικήσουμε καταστήματα που όντως μας προσφέρουν αξιόλογα προϊόντα σε μειωμένες τιμές, τι πρέπει να προσέξουμε όταν κάνουμε μια αγορά την εβδομάδα του Black Friday;

Δείτε Ακόμα: Malware προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το νέο Windows Installer zero-day

Για να μπορέσουμε να κάνουμε πιο κατανοητή την σκέψη μας μέσα από αυτό το άρθρο θα υποθέσουμε ότι θέλουμε να αγοράσουμε ένα νέο λάπτοπ, μιας και σύμφωνα με έρευνες είναι από τις κορυφαίες επιλογές αγορών αυτές τις ημέρες. Επίσης, για αποφυγή παρεξηγήσεων και λανθασμένης στοχοποίησης ελληνικών αλυσίδων πώλησης τεχνολογικών ειδών (φυσικών και online) θα αναφερθούμε σε e-shops παγκόσμιας απήχησης ως ενδεικτικό παράδειγμα.

Black Friday λάπτοπ αγορά; Δεν πέφτω στη παγίδα Black Friday!

Ύπουλες τακτικές πώλησης λάπτοπ που δεν αξίζουν τα λεφτά μας

Όσοι διαθέτουν επαρκείς γνώσεις σε είδη τεχνολογίας μπορούν εύκολα να καταλάβουν αν ένα λάπτοπ της αγοράς αξίζει τα λεφτά του ή όχι. Αν όμως δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τον κόσμο της τεχνολογίας και θέλουμε να αγοράσουμε ένα νέο λάπτοπ, αυτές τις μέρες, καλό είναι να διαβάσουμε με προσοχή όσα ακολουθούν.

Δείτε Ακόμα: FBI Προειδοποιεί για brand phishing που στοχεύει πελάτες υψηλού προφίλ

Ξεκινώντας, θα πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στις περιγραφές των προϊόντων και να μην εντυπωσιαζόμαστε από τον ύπουλο συνδυασμό: Επωνυμία κατασκευαστή (brand) και μια μειωμένη τιμή.

Παραδείγματος χάρη, στο screenshot που ακολουθεί, το eshop προσφέρει ένα Apple MacBook Air για μόλις 574,99 δολάρια. Δελεαστικό, σωστά;

Screenshot MacBook Air

Δυστυχώς, αυτό το MacBook δεν αποτελεί έξυπνη αγορά απλά και μόνο επειδή αφορά ένα Apple προϊόν που κοστίζει κάτω από 600 δολάρια (δυσεύρετη τιμή για τα προϊόντα της εταιρείας …ναι γνωρίζουμε).

Που εντοπίζεται το πρόβλημα; Πρόκειται για ένα παλιό μοντέλο και μάλιστα μεταχειρισμένο.

Δείτε Ακόμα: Η Apple μηνύει την NSO Group για επίθεση σε iPhone με Pegasus

Αν, όμως, ξεπερνάμε το γεγονός ότι είναι μεταχειρισμένο -με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται- θα πρέπει να ελέγχουμε πάντα ποιον μεταπωλητή προμηθευτής παρέχεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μεταχειρισμένη συσκευή προσφέρεται από τρίτο μεταπωλητή και όχι από το e-shop της Best Buy, γεγονός που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για την αυθεντικότητα του προϊόντος ή την προέλευση του πωλητή. Άρα, αν στο μέλλον χρειαστούμε τεχνική υποστήριξη ή το λάπτοπ μας χρειαστεί επισκευή, θα είναι πολύ δύσκολο να απευθυνθούμε στο μεταπωλητή που το παρείχε.

Προσθέτοντας στα αρνητικά, συνήθως τα μεταχειρισμένα προϊόντα από τρίτους μεταπωλητές δεν προσφέρουν εγγύηση για μεγάλο χρονικό διάστημα ή καθόλου με αποτέλεσμα πιθανές βλάβες να τις να μην καλύπτονται και να τις πληρώσουμε μόνοι μας.

Ως εκ τούτου, δεν αξίζει να πληρώσουμε για ένα μεταχειρισμένο λάπτοπ που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εμφανίσει δυσλειτουργίες τις οποίες θα πρέπει να επισκευάσουμε. Τελικά, μπορεί αυτό το λάπτοπ να μας κοστίζει περισσότερο από ένα καινούριο MacBook συν ότι μπορεί να μας ταλαιπωρεί κατά την διάρκεια χρήσης του.

Δείτε Ακόμα: Qualcomm- Δείτε τις λεπτομέρειες για τα νέα τσιπ 8-Series Snapdragon

Αρχαία λάπτοπ προς πώληση! Αγοράζουμε;

Στο επόμενο παράδειγμα μας θα ασχοληθούμε με τις προσφορές που θα βρείτε σε e-shops που προσπαθούν μέσω εκδηλώσεων όπως το Black Friday να ξεφορτωθούν παλιά μοντέλα που δεν μπορούν να πουληθούν πλέον γιατί δεν έχουν καμία αξία.

Στο screenshot που ακολουθεί, βλέπουμε ένα HP 14 Laptop να πωλείται για μόλις 499,99 δολάρια. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ένα σύγχρονο λάπτοπ και μάλιστα αρκετά δελεαστικό για έναν χρήστη που δεν ζητά πολλά από την συσκευή. Λάθος! Το συγκεκριμένο λάπτοπ είναι τόσο παλιό που δεν είναι χρήσιμο για κανέναν.. Τι εννοούμε;

Screenshot HP

Το red flag βρίσκεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά του και συγκεκριμένα στον επεξεργαστή AMD Ryzer 3 325OU. Αν γουγκλάρουμε τον επεξεργαστή  θα διαπιστώσουμε ότι η έκδοση κυκλοφόρησε πριν δύο χρόνια ενώ οι πιο τεχνικά καταρτισμένοι θα σημειώσουν ότι το architecture πίσω από τον επεξεργαστή χρονολογείται από το 2018. Σε μια εποχή που η τεχνολογία τρέχει με ραγδαίους ρυθμούς, αντιλαμβανόμαστε ότι ο επεξεργαστής δεν θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου με μεγάλη επιτυχία.

Δείτε Ακόμα: Χτυπηθήκατε από ransomware; Φροντίστε να μην κάνετε αυτό το λάθος

Windows S…; Κακό σημάδι!

Πριν αγοράσουμε λάπτοπ και σκοπεύουμε να επενδύσουμε λεφτά σε μια mid-range συσκευή (200-500 ευρώ), ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε αφορά την έκδοση λειτουργικού συστήματος που μπορεί να τρέξει η συσκευή. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στα Windows και ακόμα πιο συγκεκριμένα τις Windows S εκδόσεις. Τα λάπτοπ χαμηλής και μεσαίας κατηγορίας δεν διαθέτουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την υπολογιστική ισχύι για να τρέξουν μια ολοκληρωμένη έκδοση των Windows, οπότε η Microsoft έχει σχεδιάσει μια cut-down έκδοση που την οποία ονομάζει Windows 10 S και Windows 11 S. Mε τον όρο “cut down version” αναφερόμαστε στο Windows λειτουργικό σύστημα που μπορεί να τρέξει μόνο ορισμένες εφαρμογές και προσφέρει αυστηρά μόνο βασικές λειτουργίες. Επομένως, αν χρησιμοποιούμε, μέχρι στιγμής, υπολογιστή με ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα Windows, τα Windows S σίγουρα δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε.

Black Friday λάπτοπ αγορά; Δεν πέφτω στη παγίδα Black Friday!

Έξυπνες αγορές από Amazon

Απολαμβάνουμε τις αγορές από Amazon, αλλά θέλουμε να γνωρίζουμε αν το προϊόν έχει καλή έκπτωση ή θα πετάξουμε τα λεφτά μας. Μια γρήγορη λύση αποτελεί η ιστοσελίδα camelcamelcacamel στην οποία μπορούμε να ελέγξουμε την μεταβολή της τιμής του προϊόντος που μας ενδιαφέρει, ανά χρονική περίοδο. Με πιο απλά λόγια, αυτό που κάνουμε είναι copy το link του προϊόντος από την Amazon και paste στην μπάρα αναζήτησης της ιστοσελίδας. Στη συνέχεια, θα μας εμφανιστεί μια αναλυτική κατάταξη με τις τιμές που έχει πωληθεί κατά καιρούς το προϊόν στην Amazon.

Δείτε Ακόμα: Βορειοκορεάτης καταδικάστηκε σε θάνατο μετά τη διανομή του “Squid Game” σε μαθητές

Επισκεπτόμαστε την επίσημη σελίδα του κατασκευαστή

Μια ακόμα συμβουλή πριν κάθε αφορά τεχνολογικών gadgets είναι πάντα να τσεκάρουμε και την επίσημη ιστοσελίδα του κατασκευαστή του λαπτοπ που θέλουμε να αγοράσουμε (Apple, HP, Lenovo, Dell, Acer, Asus κλπ.). Πρώτος και κύριος λόγος είναι ότι στην επίσημη ιστοσελίδα υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες για το λάπτοπ και δεύτερον γιατί πολλές φορές συμφέρει περισσότερο να αγοράσουμε απευθείας από τον κατασκευαστή, παρά από κάποιον reseller ο οποίος μπορεί να μην μας παρέχει την ίδια υποστήριξη και εγγύηση με την εταιρεία-μαμά.

Black Friday λάπτοπ αγορά; Δεν πέφτω στη παγίδα Black Friday!

Δείτε Ακόμα: Identity Theft απάτες Τι είναι και πώς να προστατευτείτε;

Προσοχή στα απάτες!

Τέλος, επιλέγουμε προσεκτικά τα e-shops που θα συνεργαστούμε για να αγοράσουμε μια καινούρια συσκευή. Δεν είναι λίγες οι αναφορές πελατών που έχουν πέσει θύματα απάτης από επιτήδεια, ψεύτικα websites που υπόσχονται προϊόντα σε εξωπραγματικά χαμηλές τιμές, προϊόντα τα οποία, φυσικά, δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια των καταναλωτών.