Αν είσαι έφηβος/η σίγουρα χρησιμοποιείς το διαδίκτυο καθημερινά. Δες τα παρακάτω tips για να είσαι ασφαλής στο Internet!

Η χρήση του διαδικτύου έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Άνθρωποι όλων των ηλικιών το χρησιμοποιούν για την εργασία τους, την επικοινωνία, την αναζήτηση πληροφοριών, την ψυχαγωγία και πολλά άλλα.

Οι έφηβοι ασχολούνται ακόμα περισσότερο με το διαδίκτυο. Ένα από τα κύρια πράγματα που κάνουν είναι να επικοινωνούν με τους φίλους τους μέσω κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook, το Instagram και το Snapchat.

Επιπλέον, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να αναζητήσουν πληροφορίες για σχολικά θέματα και εργασίες αλλά και για προσωπικά ζητήματα. Επισκέπτονται ιστότοπους και φόρουμ που αφορούν τα ενδιαφέροντά τους, όπως μουσική, ταινίες, βιβλία και αθλητικά, ενώ υπάρχουν και ειδικά sites και διαδικτυακές πλατφόρμες για να παίζουν βιντεοπαιχνίδια.

Τέλος, οι έφηβοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για ψυχαγωγία, όπως παρακολούθηση βίντεο στο YouTube, streaming ταινιών και σειρών στο Netflix κλπ.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι στο διαδίκτυο και οι έφηβοι πρέπει να λαμβάνουν κάποια μέτρα για να παραμείνουν προστατευμένοι.

Δείτε επίσης: Google: Δημιουργική Search Experience για εφήβους μέσω AI

Αν είσαι έφηβος (και όχι μόνο), ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να είσαι ασφαλής στο διαδίκτυο:

Δημιούργησε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Για να προστατεύσεις τους λογαριασμούς σου στα social media και γενικά στο διαδίκτυο, πρέπει να χρησιμοποιείς ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης που δεν μπορεί να τους μαντέψει κάποιος εύκολα. Χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων.

Μην μοιράζεσαι προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο

Μην δημοσιεύεις στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως ημερομηνίες γέννησης, διεύθυνση κατοικίας και οικονομικά στοιχεία. Επίσης, πρόσεχε με τις φωτογραφίες που δημοσιεύεις ή ανταλλάσσεις με τους φίλους σου.

Κακόβουλοι χρήστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα στοιχεία εναντίον σου.

Απόφυγε την επικοινωνία με αγνώστους

Να είσαι επιφυλακτικός όταν μιλάς με αγνώστους στο Διαδίκτυο. Απόφυγε την επικοινωνία με άτομα που δεν γνωρίζεις προσωπικά, και ειδικά αν προσπαθούν να σε πείσουν να τους στείλεις προσωπικές πληροφορίες ή φωτογραφίες.

Είσαι έφηβος/η; 12 tips για να μείνεις ασφαλής στο διαδίκτυο

Ενεργοποίησε τις ρυθμίσεις απορρήτου στα social media

Από τη στιγμή που μπαίνεις στο διαδίκτυο, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις τις διάφορες επιλογές που παρέχουν τα κοινωνικά δίκτυα για την προστασία της ιδιωτικότητας σου.

Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των κοινωνικών δικτύων επιτρέπουν στους χρήστες να καθορίζουν ποιος μπορεί να βλέπει το περιεχόμενό τους, ποιος μπορεί να επικοινωνεί μαζί τους και πως τα προσωπικά τους δεδομένα μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τις εφαρμογές. Καλύτερα κάνε ιδιωτικό το προφίλ σου, ώστε να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες σου άγνωστοι.

Χρησιμοποίησε antivirus λογισμικό και κράτησέ το ενημερωμένο

Η χρήση ενός λογισμικού antivirus στη συσκευή σου είναι απαραίτητη για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Το ζητούμενο είναι η συνεχής ενημέρωσή του, καθώς οι απειλές του διαδικτύου εξελίσσονται και γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες.

Ενημερώσου για τις online απειλές και απάτες

Αναμφίβολα, η εκπαίδευση για τις online απάτες είναι απαραίτητη για κάθε έφηβο που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Είναι απολύτως αναγκαίο να ενημερώνεσαι για τις διάφορες μορφές απάτης που μπορείς να συναντήσεις online. 

Δείτε επίσης: One Chip (Paqui) Challenge: Έφηβος πέθανε μετά τη συμμετοχή του στο challenge

Να προσέχεις κατά τη λήψη αρχείων και εφαρμογών

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είσαι προσεκτικός όταν κατεβάζεις αρχεία ή εφαρμογές

από το διαδίκτυο. Τα κακόβουλα λογισμικά συχνά κρύβονται μέσα σε φαινομενικά νόμιμες και ελκυστικές εφαρμογές.

Μην κατεβάζεις εφαρμογές από πηγές που δεν είναι αξιόπιστες. Προτίμησε τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών, όπως το Google Play Store ή το Apple App Store. Διάβασε τις αξιολογήσεις και τα σχόλια άλλων χρηστών πριν κατεβάσεις μια εφαρμογή. Έλεγχε πάντα τις άδειες που ζητά η εφαρμογή πριν την εγκατάσταση.

Απόφυγε το κατέβασμα αρχείων από πηγές που δεν είναι αξιόπιστες ή δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Είσαι έφηβος/η; 12 tips για να μείνεις ασφαλής στο διαδίκτυο

Ενεργοποίησε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων

Πρόκειται για ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας το οποίο συνήθως απαιτεί την εισαγωγή ενός extra κωδικού μέσω SMS ή ενός app, πέρα από τον τυπικό κωδικό πρόσβασης. Έτσι, ακόμα και αν κάποιος κλέψει το password σου, δεν θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό σου.

Απόφυγε το άνοιγμα ύποπτων διευθύνσεων URL ή emails. Πολλές φορές, τα ύποπτα links μπορεί να οδηγήσουν σε websites τα οποία εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό (malware) στον υπολογιστή ή να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες.

Ψώνισε με ασφάλεια στο διαδίκτυο

Οι έφηβοι συχνά επιλέγουν να ψωνίσουν από online καταστήματα. Και εδώ, όμως, πρέπει να προσέξεις κάποια πράγματα. Έλεγξε αν το site που επέλεξες είναι νόμιμο και αξιόπιστο και χρησιμοποίησε ασφαλείς μεθόδους πληρωμής.

Δείτε επίσης: TikTok: Δίνει στους γονείς περισσότερο έλεγχο σχετικά με τα βίντεο που βλέπουν οι έφηβοι

Είσαι έφηβος/η; 12 tips για να μείνεις ασφαλής στο διαδίκτυο

Ενημερώσου για τους κινδύνους του sexting

Το sexting αναφέρεται στην αποστολή και λήψη φωτογραφιών, βίντεο ή μηνυμάτων σεξουαλικού τύπου μέσω ηλεκτρονικών μέσων. 

Προτού κάνεις share ή απαντήσεις σε ένα μήνυμα ερωτικού περιεχομένου, σκέψου τις πιθανές συνέπειες. Μην αισθάνεσαι αναγκασμένος να κάνεις κάτι. Αν κάποιος σε πιέζει να στείλεις σεξουαλικό περιεχόμενο, σταμάτησε την επικοινωνία και ενημέρωσε τους γονείς σου. Ακόμη και τα φαινομενικά αθώα μηνύματα ή φωτογραφίες μπορεί να πάρουν σεξουαλικό χαρακτήρα αν πέσουν σε λάθος χέρια.

Έχε στο νου σου ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύεις στο διαδίκτυο ή στέλνεις μέσω μηνυμάτων δεν εξαφανίζονται ποτέ εντελώς. Μπορεί εύκολα να αναπαραχθούν, να αποθηκευτούν ή να κοινοποιηθούν σε τρίτους.

Ενημέρωσε τους γονείς σου για τις διαδικτυακές σου δραστηριότητες

Νιώσε άνετα να μιλήσεις στους γονείς σου για οποιοδήποτε ζήτημα ή ανησυχία σχετικά με την online εμπειρία σου. Μπορούν να σε βοηθήσουν!