Η NASA παρουσίασε μια νέα εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίσουν πιο εύκολα από ποτέ τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στον νυχτερινό ουρανό. Η διαστημική υπηρεσία έχει ήδη έναν ιστότοπο, με το όνομα Spot the Station, αλλά η νέα εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη τόσο σε iPhone όσο και σε Android είναι ακόμα καλύτερη. Φέρνει χαρακτηριστικά επαυξημένης πραγματικότητας και διαθέτει ένα εύχρηστο interface που σας επιτρέπει να τη χειριστείτε εύκολα και να μάθετε περισσότερα για τον διαστημικό σταθμό.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι ο μεγαλύτερος modular διαστημικός σταθμός σε χαμηλή τροχιά της Γης. Στο έργο συμμετέχουν πέντε διαστημικές υπηρεσίες: η NASA, η Roscosmos, η JAXA, η ESA και η CSA.

Δείτε επίσης: NASA: Οργανικές ενώσεις στον τεράστιο δορυφόρο του Δία, Γανυμήδη

Ο σταθμός λειτουργεί ως εργαστήριο για την εξερεύνηση του διαστήματος και την προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας. Παρέχει έναν μοναδικό χώρο όπου αστροναύτες από διάφορες χώρες μπορούν να εργαστούν από κοινού για την πραγματοποίηση επιστημονικών πειραμάτων σε πολλούς τομείς, όπως η φυσική, η βιολογία, η ιατρική και η αστρονομία. Οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ISS για να μελετήσουν τις επιπτώσεις της μικροβαρύτητας, της ακτινοβολίας και των άλλων παραμέτρων του διαστήματος στα ανθρώπινα συστήματα και την ανθρώπινη υγεία. Οι εργασίες που γίνονται εκεί και η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών χωρών ανοίγουν το δρόμο για μελλοντικές αποστολές στο διάστημα, όπως η εξερεύνηση του Άρη και η δημιουργία μόνιμων ανθρώπινων βάσεων στο φεγγάρι.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι πιο ορατός νωρίς το πρωί ή το βραδάκι, όταν ο ήλιος δεν είναι πολύ ψηλά, αλλά το φως του εξακολουθεί να χτυπά και να αντανακλάται από τον σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά. Η νέα εφαρμογή της NASA θα ενημερώνει για το πότε ο σταθμός βρίσκεται πάνω από την τοποθεσία σας και για το ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να φανεί περισσότερο. Επίσης, θα δίνει πληροφορίες σχετικά με το πόση ώρα θα φαίνεται στον ουρανό και θα αναφέρει πόσο ψηλά θα εμφανίζεται και ποια κατεύθυνση ακολουθεί.

Δείτε επίσης: NASA: Το διαστημόπλοιο Lucy έφτασε στον αστεροειδή Dinkinesh

Ακόμη και μετά από 23 χρόνια συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, είναι απίστευτα συναρπαστικό να βλέπεις τον σταθμό, όταν κοιτάς ψηλά την κατάλληλη στιγμή“, δήλωσε ο Robyn Gatens, διευθυντής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. “Το εργαστήριο που βρίσκεται σε τροχιά και συνεχίζει να παρέχει τόσα πολλά μοναδικά, απτά οφέλη για την ανθρωπότητα, δεν είναι τόσο μακριά“.

Η κύρια σελίδα της εφαρμογής περιλαμβάνει μια αντίστροφη μέτρηση μέχρι την επόμενη πιθανή παρατήρηση, ενώ δείχνει και την υδρόγειο και έναν χάρτη με την τρέχουσα θέση του ISS. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να παρακολουθείτε συνέχεια την τοποθεσία του σταθμού. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε και ειδοποιήσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χάσετε την επόμενη εμφάνισή του.

Η δεύτερη σελίδα της νέας εφαρμογής, παρέχει μια προβολή augmented reality για να σας βοηθήσει να βρείτε πιο αποτελεσματικά τον σταθμό στον ουρανό. Ενώ εφαρμογές όπως το SkyView προσφέρουν εδώ και καιρό λειτουργίες AR για την εξερεύνηση του νυχτερινού ουρανού, η εφαρμογή Spot the Station της NASA είναι εντελώς δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις.

Δείτε επίσης: ISS: Έμβρυα ποντικιών αναπτύχθηκαν στο διάστημα

Τέλος, το resources page συνδέεται με την εκτενή συλλογή γραπτών της NASA που είναι διαθέσιμη στο NASA.gov. Φέρνει τις τελευταίες ειδήσεις που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του Διαστημικού Σταθμού, ενώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον ISS, το πλήρωμά του και την ιστορία της διεθνούς συνεργασίας του.

Συνολικά, το app της NASA έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια εκπαιδευτική εμπειρία στους χρήστες, επιτρέποντάς τους να εξερευνήσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να μάθουν περισσότερα για την ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα.

Πηγή: 9to5mac.com