Οι κυβερνοεπιθέσεις λειτουργούν χρησιμοποιώντας μια ποικιλία τεχνικών και μεθόδων. Συχνά, οι επιτιθέμενοι εκμεταλλεύονται τα κενά ασφαλείας στο λογισμικό ή το υλικό ενός συστήματος για να εισβάλουν σε αυτό. Μια κοινή τεχνική είναι το phishing, όπου οι επιτιθέμενοι αποστέλλουν επικίνδυνα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιάζουν να προέρχονται από αξιόπιστες πηγές, στην προσπάθεια να παρακινήσουν τους χρήστες να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες. Άλλες τεχνικές περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση των κενών ασφαλείας, την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού και την εκτέλεση επιθέσεων αρνησης εξυπηρέτησης (DDoS), που μπορούν να παραλύσουν ένα δίκτυο ή έναν ιστότοπο. 

Δείτε επίσης: Ποιες είναι οι πιο κοινές κυβερνοεπιθέσεις τον τελευταίων ετών

Οι επιτιθέμενοι μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν τεχνικές social engineering για να παρακινήσουν τους χρήστες να εκτελέσουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες ή να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ένα σύστημα. Τέλος, οι κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να λειτουργήσουν μέσω της χρήσης τεχνικών όπως η επίθεση ‘man-in-the-middle‘, όπου ο επιτιθέμενος διακόπτει και παρεμβάλλεται σε μια σύνδεση, προκειμένου να κλέψει ή να αλλοιώσει τα δεδομένα.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα είδη κυβερνοεπιθέσεων;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη κυβερνοεπιθέσεων είναι το phishing. Σε αυτήν την επίθεση, οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικοί πρόσβασης ή πιστωτικές κάρτες, μέσω επιτηδευμένων μηνυμάτων ή ιστοσελίδων. Το ransomware είναι επίσης μια συνηθισμένη μορφή κυβερνοεπίθεσης. Με αυτήν την τεχνική, οι επιτιθέμενοι κρυπτογραφούν τα δεδομένα του χρήστη και ζητούν λύτρα για την αποκρυπτογράφησή τους.Το Man-in-the-Middle (MitM) είναι ένας άλλος τύπος κυβερνοεπίθεσης, όπου ο επιτιθέμενος διακόπτει και παρεμβαίνει στην επικοινωνία μεταξύ δύο συστημάτων. Τέλος, το Denial of Service (DoS)

ή το Distributed Denial of Service (DDoS) είναι επιθέσεις που στοχεύουν στην αποκλειστική πρόσβαση σε έναν ιστότοπο ή σε μια υπηρεσία, προκαλώντας την κατάρρευση του συστήματος.

Δείτε ακόμα: Οι κυβερνοεπιθέσεις στην “κρίσιμη υποδομή” αυξάνονται

Πώς μπορεί κάποιος να προστατευτεί από τις κυβερνοεπιθέσεις;

Για να προστατευτείτε από τις κυβερνοεπιθέσεις, είναι απαραίτητο να διατηρείτε το λογισμικό και το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας ενημερωμένο. Οι ενημερώσεις συχνά περιλαμβάνουν διορθώσεις ασφαλείας που μπορούν να εμποδίσουν τις κυβερνοεπιθέσεις. Επίσης, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς σας. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τους επιτιθέμενους να αποκτήσουν πρόσβαση στις προσωπικές σας πληροφορίες.

Δείτε επίσης: Τηλεπικοινωνιακές εταιρείες: Κυβερνοεπιθέσεις και τρόποι προστασίας

Η χρήση λογισμικού antivirus και firewall είναι επίσης κρίσιμη για την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να εντοπίσουν και να απομακρύνουν τις απειλές πριν προκαλέσουν ζημιά. Επιπλέον, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα email και τα μηνύματα που λαμβάνετε. Πολλές κυβερνοεπιθέσεις ξεκινούν με φαινομενικά ακίνδυνα μηνύματα που περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους ή συνημμένα. Τέλος, είναι σημαντικό να διατηρείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τα δεδομένα σας σε περίπτωση που πέσετε θύμα κυβερνοεπιθέσεων.